СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС +359 899760707 СЛЕДВАЙТЕ НИ |
|
|
Митoве и истини за шоколада
Тонове шоколад се изяждат по целия свят всяка година. И под всякаква форма – като течност, като напитка, в торти или пикантни ястия, като топинг, блокчета, бонбони, украси и шейкове. Шоколадът е бял, тъмен, млечен, с ядки, стафиди, люти чушки, сол и невероятно разнообразие от добавки. Казват обаче, че шоколадът може да бъде вреден. Обвиняват го за наднорменото тегло, акне, алергии... Истината е, че шоколадът е чудесна храна и има много полезни качества, когато се консумира умерено и с удоволствие. Затова вземете парченце от вълшебното изкушение и прочетете за няколко мита, в които трябва да спрете да вярвате. Шоколадът съдържа повишени количества кофеин Не казваме, че не трябва да изядете ябълка или портокал, за да задоволите глада си за сладко, но ако се откажете от какаовия блок заради кофеина, притеснявайки се, че ще прекалите, ще бъде грешка. Тъмният шоколад съдържа около 20 милиграма, което - в сравнение с кафето (330 милиграма кофеин) е нелепо. Прави ни по-романтични Всеки може да си направи шоколад Всъщност пътят на какаовите зърна до шоколадовия блок е дълъг. Какаовото дърво дава плодове целогодишно, но е много трудно за опрашване и дава не повече от десет килограма годишно. Плодовете на какаовото дърво се събират на ръка, след което се натрошават и зърната се оставят да ферментират. След това се изсушават, почистват и се пекат, което е и главния процес, защото ако се втвърдят, могат да получат горчив вкус. Следва мелене между каменни дискове. Така се получава какао на прах, което осигурява основата за шоколада и всички негови производни. Прекрасно доказателство, че хубавите неща се случват бавно! |
|
|
|
|