СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС +359 899760707

СЛЕДВАЙТЕ НИ
Магазин за шоколад - Шоколадов Свят

 
0 - 0.00 лв. 
Сладката история на шоколада
 Едва ли има човек, който не обича шоколад. Само при споменаване на думата, сетивата се изострят и у нас прииждат положителни емоции. Чуди ли ли сте от кога съществува това бижу на кулинарията? Кой и как го открил и как е достигнало до нас в днешни дни? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим днес и заедно ще се потопим в сладката история на изкушението шоколад.


Шоколадът може да бъде наречен „храна за богове“, но всъщност през по-голяма част от своята 4000 годишна история той е прекарал под формата на горчива напитка, а не като сладко ястие. Какаото е бил ценене ресурс на хората много години преди Христа. Антрополозите са открили доказателства, че шоколадът е произвеждан от какаови култури още през 1900 г. пр. Хр. Древните мезоамериканци, които първоначално култивирали, а след това започнали да правят гъста паста от ферментирали, смлени и изпечени какаови зърна, намиращи се в тропическите гори на Централна Америка. Смесвали пастата с вода, ванилия, мед, лют червен пипер и други подправки, за да приготвят пенлива шоколадова напитка.
Малко след това, по време на олмеките, маите и ацтеките, хората откриват, че шоколадът всъщност има ободряващ ефект, той е подобрител на настроението и афродизиак, което ги кара да вярват, че притежава мистични и духовни качества. Маите почитали Бога на какаото и запазвали шоколад за владетели, воини, свещеници и благородници при свещени церемонии. Ето защо и до ден днешен, може да срещнете определението за шоколада, като храна за Боговете.
През 14-ти век ацтеките нахлуват в земите на Мезоамерика (района на южната половина на Мексико) с жажда за какаови зърна, които не можели да се оглеждат по сухите територии на централното Мексико, което са обитавали. Започнали дори да търгуват с маите, като заменяли какаови зърна и така какаото се превърнало във валута. Срещу 100 какаови зърна е можело да се закупи една кокошка. Има сведения, че императора на ацтеките - Монтезума, пиел по 10 и повече литра какаова напитка на ден, аз да повиши либидото си.


През 1500-те години испанските конквистадори като Ернан Кортес, които търсели злато и сребро в Мексико, се завръщали с шоколад. Въпреки, че испанците подслаждали горчивата напитка с тръстикова захар и канела, едно нещо остава непроменено: шоколадът все още е бил прекрасен символ на лукса, богатството и властта. Шоколадът се е отпивал от кралски устни и само испанският елит е можел да си позволи скъпия внос.
Испания успява да запази шоколада вкусна тайна в продължение на почти век, но когато дъщерята на испанския крал Филип III се омъжва за френския крал Луи XIII през 1615 г., тя отнася любовта си към шоколада заедно с нея във Франция. Популярността на шоколада бързо се разпространила и в други европейски кралства, а аристократите го консумират като магически еликсир със здравословни предимства. За да намалят нарастващата си жажда за шоколад, европейските сили създали колониални насаждения в екваториалните региони по целия свят, за да отглеждат какао и захар.
Шоколадът все още е напитка само за избрани, кралски особи и аристократи, до началото на 1828 година. Тогава холандски химик на име Конрад Йохансен ван Хутен изобретил преса за какао, която революционизира производството на шоколад. Той също въвежда алкални соли на шоколада, което намалява неговата горчивина. Какаовата преса можела да изтласка какаовото масло, като остави изсушена маса, която се правела на прах. Така сухия прах можел да се смесва с течности и други съставки, да се излее в калъпи и да се втвърди в годен за консумация и лесно смилаем шоколад. Иновацията от страна на ван Хутен ни въведе в съвременната епоха на шоколада, като му позволи да се използва като сладкарски ингредиент, а произтичащото от това намаляване на производствените разходи прави шоколада достъпен и за масата.
Първия си по рода твърд шоколад, бил създаден от британската шоколадова компания J.S. Fry & Sons през 1847 година. Бил направен от какаово масло, какаов прах и захар. 30 години по- късно Рудолф Линд изобретява шоколадова мелачка. Тя се превръща в машина за правилно смесване на продуктите при правенето на шоколад, осигурява плътната текстура и познатия ни и до днес вкус и вид на шоколада.
Меню
  Начало
Политика за защита на личните данни
Контакти
Информация
  Полезно
Поръчка и доставка
Често задавани въпроси
Шоколадов Бутик
  Най-нови
Промоции
Очаквани продукти
Контакти
  тел.: 0899 760 707
shokoladite@abv.bg


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В

2024, Всички права запазени.