СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС +359 899760707 СЛЕДВАЙТЕ НИ |
|
|
Тайните на шоколада
Шоколадът е Божествената храна (буквално - Theobroma cacao). Разбира се, и ние простосмъртните обожаваме това невероятно вкусно творение. Наистина ли шоколадът е мощен афродизиак? Още ацтеките са ползвали това вълшебно изделие като любовен стимулатор. Маите дори са го асоциирали с Бога на плодовитостта. А ето чистите факти: шоколадът съдържа веществата фенилетиламин и серотонин, които са най-мощните сексуални стимулатори. Самото хапване на това вълшебно творение може да ви докара до възбуда, а дори и до лека еуфория. Разбира се, удоволствието се постига най-вече от вкусовите качества и приятното усещане от топящия се на небцето шоколад. Стрес и шоколад? Стресът повишава апетита за шоколад, но това наистина е оправдано. Според последните проучвания черният шоколад потиска хормоните, причиняващи усещане за стрес. Една-две плочки шоколад на ден за две седмици могат да понижат хормона кортизол, както и катекохламините, които се отделят при хората под постоянен стрес.
Съдържа набор от хранителни вещества като калий, калций, желязо, витамин В и други, които подсилват организма и осигуряват необходимата енергия. Проучванията показват, че хората, които консумират какао са с ниско кръвно налягане и възможността за сърдечни-съдови заболявания при тях е много по- малка. Също така шоколадът притежава уникално ухание, което успява да отпусне сетивата и да предизвика чувство на релаксация и спокойствие. Има антибактериално действие върху устната кухина и предпазва от появата на кариеси. Произхода на какаовите зърна идва от Мексико, Централна и Южна Америка. Смята се, че жителите по тези земи за първи път са започнали да отглеждат какао още през 1250 г. пр.н.е. Въпреки това в момента най- големият производител на какао е Кот д’Ивоар, където се произвежда около 30% от световната продукция. |
|
|
|
|