СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС +359 899760707

СЛЕДВАЙТЕ НИ
Магазин за шоколад - Шоколадов Свят

 
0 - 0.00 лв. 
Видове шоколад и техните особености
 На пазара има огромно разнообразие на шоколади, много различни по вид, цвят и качество. 
Твърдият шоколад се продава в различна форма – на блокчета, зайчетазвезди, шоколадови яйца и др., и с различен вкус. Той съдържа повече какаово масло. Може да бъде ароматизиран с ванилия или канела, както и да му бъдат прибавени различни ядки и сухи плодове в различни пропорции. Ето и кои са най-известните видове шоколад, познати на любителите на сладки изкушения.

1.Тъмен шоколад

Тъмният шоколад (наричан още натурален или черен шоколад) съдържа какаова маса, захар, какаово масло, ванилия и лецитин (емулгатор). Той съдържа от 30 до 75% какаово масло, използва се и за готвене. Въпреки че се класифицира като един вид, малцина знаят, че тъмният шоколад има и своите подвидове.

Сладкият черен шоколад се отличава с какаова маса над 15% и съдържание на мляко под 12%. Горчиво-сладкият натурален шоколад е съставен най-малко от 35% какао (какаова маса и какаово масло), 1/3 захар, ванилия и понякога лецитин.

Неподсладеният шоколад представлява чиста какаова маса и е познат като горчив шоколад или шоколад за печене. Примесен е само с мазнини за получаването на твърда субстанция. Това е неподправен шоколад със силен и дълбок аромат.

2. Млечен шоколад

През 1875 г. щвейцарецът Даниел Питър създава първия млечен шоколад, използвайки кондензирано мляко. След това, през 1904 г. този шоколад започва да се произвежда масово. Като правило, млечният шоколад е съставен от над 10% какаова маса и повече от 12% мляко. Европейските правила определят минималното съдържание на какаова маса да е 25%.

3. Бял шоколад

За разлика от другите видове шоколад, белият не съдържа какаова маса, поради което в много страни не се смята изобщо за шоколад. Белият шоколад трябва да съдържа минимум 20% какаово масло, 14% млечни вещества и най-много захар – над 55%. Той има мек и приятен вкус и често се използва за направата на шоколадов муспанакота и други десерти.

4. Кувертюр

Кувертюр е термин, използван при шоколади, богати на какаово масло. Тези шоколади са с високо съдържание на какао (понякога 70% и повече) и общо съдържание на мазнини 30-40%. Това съотношение ги прави скъпи, но като резултат шоколадовата смес е гладка, топи се бързо и равномерно.

Меню
  Начало
Политика за защита на личните данни
Контакти
Информация
  Полезно
Поръчка и доставка
Често задавани въпроси
Шоколадов Бутик
  Най-нови
Промоции
Очаквани продукти
Контакти
  тел.: 0899 760 707
shokoladite@abv.bg


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В

2024, Всички права запазени.